Misschien zie je het totaal niet meer zitten, of ben je helemaal vastgelopen. Vaak weet je helemaal niet waarom je je zo voelt… Dan kan hypnotherapie een oplossing bieden. Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van hypnose of trance om klachten en problemen op te sporen, aan te pakken en te overwinnen. Met je bewuste geest kun je de controle over je leven en je lichaam terugkrijgen!

Het Bewuste en het Onderbewuste

Het onderbewuste kan maar liefst 40 miljoen data bits per seconde verwerken -heel veel dus- maar het kan alleen reproduceren wat het heeft geleerd, het heeft zijn basis in het verleden.. In de eerste 7 jaren van ons leven leren we van wat we zien in onze omgeving en slaan dat op in het onderbewuste. Wat wij bewustzijn noemen zetelt in de prefrontale cortex en kan maar 40 databits per seconde verwerken. Het is langzaam. Dit bewustzijn is creatief (in tegenstelling tot het onderbewustzijn) en kan elk deel van je lichaam beheersen, het kan nieuwe programma’s maken en uitvoeren, ervaringen creëren en ook oude regels en overtuigingen herprogrammeren. Dat lijkt heel handig: zo kun je alles naar eigen believen inrichten en bepalen. Helaas is het iets ingewikkelder om dat te bereiken.

Gedurende de dag zijn we in ons volwassen leven allemaal voornamelijk bezig met het herhalen van wat we al eerder hebben gedaan, gedacht en gevoeld. Een klein deel van de dag zijn we bewust bezig met het overzien en evalueren van ons levensmechanisme. Mensen die mediteren zullen dat beamen: bewust zijn vergt oefening en tijd, onbewust zijn is de regel.

Tijdens een hypnotherapie sessie brengen we het bewuste en het onbewuste met elkaar in contact, met de bedoeling dat ze meer gaan samenwerken. Daarbij word je in een soort trance gebracht. Het lijkt een beetje op dagdromen: je bent er helemaal bij, maar toch ook een stukje niet, want je analytische bewuste denken heeft niet de overhand. Het voelt net iets anders dan gewoon gedurende de dag.

Meer weten?

Maak een afspraak

Therapie

Via directe instructies en communiceren met het onderbewustzijn (bijvoorbeeld met ideomotorische signalen)  kan de cliënt bepaalde veranderingen (in gedrag, overtuigingen, gewoonten) gaan accepteren. Dit werkt alleen als je werkelijk gemotiveerd en gefocust bent om de instructies van de therapeut op te volgen. Met behulp van geconcentreerde aandacht kun je de keuze maken die je echt wil. Wordt een suggestie eenmaal geaccepteerd door het onderbewuste, dan wordt dit als “waar” aangenomen en kun je werkelijk gaan veranderen. Dit kan echter alleen indien de gegeven suggesties niet in tegenspraak zijn met iemands persoonlijkheid, het is dan ook onmogelijk iemand onder hypnose iets te laten doen wat deze niet wil of wat niet bij haar past.

Hypnotherapie neemt meestal niet meer dan drie sessies in beslag en werkt het beste als je heel gemotiveerd bent. Het gaat in de sessie vooral om concentratie en focus, waarbij het bewuste denken op een zacht pitje staat. Je bent je even minder bewust van je omgeving, zodat je beter contact kunt maken met je onderbewuste. In het onderbewuste is veel verborgen wat je  eerder in je leven hebt aangeleerd en nu een gewoonte is geworden die je moeilijk kunt loslaten. Dat kunnen angsten zijn of belemmerende overtuigingen of gewoon ingeslepen routines die je tegenhouden om je leven zo in te richten als je het graag zou willen, je te voelen zoals je zou willen.